V skupini Polžki smo skozi celo vrtčevsko leto vpletali dejavnosti in vsebine projekta Zdravje v vrtcu. Rdeča nit projekta za šolsko leto 2023/2024 je bil slogan Besede imajo moč, kar je podprlo prednostno nalogo vrtca in tudi naše skupine, ki je temeljila na nenasilni komunikaciji.

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj dejavnosti.

DRUGAČNOST NAS BOGATI

Oktobra smo v skupini Polžki posvetili pogovoru in vsebinam o drugačnosti. Sklop dejavnosti smo poimenovali »Drugačnost nas bogati«. Z otroki smo opazovali in iskali drugačnost v naravi, vrtcu in med seboj. Brali smo slikanice z vsebino, ki opisujejo drugačnost in spodbujajo k strpnosti. Začeli smo s slončkom Elmerjem (David McKee), katerega lik smo likovno poustvarili in z njim okrasili našo garderobo. Spoznali smo zgodbe: Uhlji takšni in drugačni, Drugačen, Bela kot galeb, Zmorem, Ups, jaz sem pa zelen, Veveriček posebne sorte …

Na obisk smo povabili strokovni delavki VDC Novo mesto, ki sta za nas pripravili  izkustveno delavnico. Tako smo si lahko podrobno ogledali, spoznali in preizkusili invalidski voziček. Skozi igro smo ugotavljali, kako se počutimo, ko nam je odvzet vid in kako se počutijo osebe, ki jih motijo zvoki in drugi dražljaji iz okolja. Delavnica je bila odlična izkušnja in spoznanje, da nas drugačnost zares bogati. Otroke so pripravljene vsebine zanimale, zato smo se odločili s tem nadaljevati skozi celo leto. Novembra smo na obisk povabili uporabnike VDC Novo mesto, s katerimi smo izdelali novoletne voščilnice za Rdeči križ. Naše sodelovanje se je nadaljevalo še decembra, zaokrožili pa smo ga aprila, ko smo se Polžki odpravili na izlet v Novo mesto in obiskali njih. Predstavili so nam multisenzorno sobo, v kateri smo preizkusili posebno posteljo, se igrali v bazenčku z žogicami, občudovali svetlobni stolp, se umirili ob sproščujoči glasbi in svetlobi … Izkušnja je bila nepozabna.

BACILI, UMIVANJE

Ena najpomembnejših z zdravjem povezanih navad je skrb za osebno higieno. Z otroki se veliko pogovarjamo o tem, zakaj je treba skrbeti za osebno higieno, kaj vključuje skrb za osebno higieno in na kakšne načine poskrbimo zanjo. S sklopom »Čiste roke za zdrave otroke« smo se podrobno posvetili pravilnemu in rednemu umivanju rok, ki je hkrati pomemben dejavnik preprečevanja in širjenja nalezljivih in drugih bolezni. Z deklamacijo Traktor smo se naučili pravilnega umivanja rok, v umivalnico smo prilepili slikopis, ki otrokom pomaga in jih vodi pri pravilnem umivanju rok. Prebrali smo nekaj knjig z izbrano tematiko in naredili poskus z bleščicami, poprom in milom. V zimskih mesecih, ko so bila na pohodu pogosta prehladna obolenja, smo otroke dosledno opozarjali tudi na to, kako poskrbeti za higieno kašlja in kihanja ter brisanje nosu. Skrbeli smo tudi za redno prezračevanje prostorov in tako zmanjšali možnost prenosa okužb.

SPOZNAVANJE ZDRAVSTVENEGA DOMA IN ZAPOSLENIH V NJEM

Ker se naša enota nahaja v Zdravstvenem domu, smo izkoristili to prednost in se »povabili« v zdravstvene ordinacije. Obiskali smo zdravstveno  in zobozdravstveno osebje v naši stavbi.  Vsi so nas zelo prijazno sprejeli in nam predstavili svoj poklic ter pripomočke, ki jih potrebujejo pri svojem delu. Sodelovali smo tudi z zaposlenimi v zobni preventivi ZD Novo mesto, ki so nas obiskali v igralnici in nam predstavili pravilno umivanje zob.

ČUJEČNOST IN JOGA ZA OTROKE

V skupini smo dajali zelo velik poudarek na duševno zdravje in nenasilno komunikacijo in pri tem uporabljali različne strategije za spodbujanje le te. Izvajali smo različne tehnike in vaje z namenom zavedanja svojega lastnega telesa in svojih občutkov tukaj in zdaj. Uporabljali smo vizualizacijo, dihalne vaje, jogo za otroke in preproste vaje čuječnosti (čuječe poslušanje in opazovanje v naravi, ples z rutkami …). Velikokrat smo spodbujali pozornost na dih s pomočjo Hobermanove žoge. Pogosto smo tudi prisluhnili tišini in se ob tem umirili ter se v danem trenutku zavedali sebe in okolice. Vsak dan smo poskrbeli za sprostitev, tako da smo plesali, peli, se masirali z masažno žogico, vadili jogo … otroci so najbolj uživali ob jogi z žuželkami.

 

GIBALNE DEJAVNOSTI V VSAKEM VREMENU

Pri Polžkih gibalne dejavnosti izvajamo vsakodnevno, ob vsakem vremenu, v igralnici ali na prostem. Gibalne spretnosti otroci razvijajo preko različnih gibalnih izzivov, in sicer s hojo po različnih terenih, s pomočjo poligona in v raznih rajalnih igrah. Ponazarjamo gibanje živali, lovimo milne mehurčke, skačemo po lužah, se poigravamo z različnimi žogami in urimo v prstnih spretnostih. Gibalne aktivnosti smo prilagajali tudi vsebini programa Mali sonček. Že na začetku vrtčevskega leta smo se s starši dogovorili, da imajo otroci vsak dan v gardarobi vrtca dežne škornje in dežne hlače, v zimskem času kombinezone. To se je izkazalo, kot zelo dobra praksa, kajti le tako smo lahko omogočili vsem otrokom doživetja in gibanje na prostem. Otroci so zelo radi skakali po lužah, se igrali z vodo, spuščali po mokrem toboganu, kotalili po travi ipd.

ZDRAVA PREHRANA IN PREHRANSKA PIRAMIDA

Vrtec se trudi otrokom ponujati kakovostne in raznovrstne obroke in vključevati sezonsko in lokalno pridelano hrano. V skupini se veliko pogovarjamo o zdravi prehrani in otroke motiviramo, da poskusijo raznovrstno hrano. Otroci so od doma nosili sličice s hrano in skupaj smo izdelali prehransko piramido, ki smo jo obesili v kotiček kuhinja. Kuhali smo bučno juho, mesili testo za kruh in pripravljali solato. V zimskem času smo se posladkali z vročo čokolado.

Veliko smo se pogovarjali tudi o nastanku in pridelavi hrane ter sajenju. Pozimi smo sadili žito, spomladi pa smo se lotili sajenja rožic in solate, katero smo nabrali, očistili in postregli pri kosilu. Otroci so zelo uživali v spremljanju rasti in spreminjanju rastlin.

Utrinki v galeriji.

Zapisala: Lidija Tomič

Dostopnost