Prehrana otroka v predšolskem obdobju ima pomemben vpliv na zdravje. Pomembna naloga vrtca je, da upošteva prehranske potrebe otrok in zagotavlja varno, raznovrstno in uravnoteženo prehrano. Pri načrtovanju jedilnikov v vrtcu Krkine lučke sledimo smernicam in praktikumu jedilnikov zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah, Priročniku z merili kakovosti za javno naročanje živil (Ministrstvo za zdravje, 2008), splošnim načelom in spoznanjem sodobne stroke, ki veljajo za zdravo prehrano ter posebnostim vrtčevskega okolja.

Prehranjevanje otrok v vrtcu je del celotnega vzgojno izobraževalnega procesa, katerega namen je zagotavljati ustrezne obroke in navajati malčke na zdravo hrano, spodbujati samostojnost pri prehranjevanju in zagotavljati spodbudno klimo v času obrokov. Otrok se v vrtcu navaja na nove okuse in jedi. Normalno je, da mu vsi doslej še neznani okusi in vonji niso takoj všeč. Pri takšni reakciji ne obupujemo, saj otrok pri spoznavanju hrane uporablja vsa čutila. Pripravljamo dnevno sveže obroke predvsem iz osnovnih surovin in ne industrijsko pripravljenih polizdelkov, z uporabo samo naravnih začimb, brez umetnih dodatkov, nobenih instant juh in jušnih koncentratov. Sami spečemo sladice, pripravljamo zelenjavne, sadne in mesne namaze. Jedilnik je enoten za vse otroke, delno ga prilagodimo le za najmlajše, to je za otroke do 2. leta starosti, predvsem s konsistenco hrane. Vključujemo polnovredne izdelke iz  žit (ajdov kruh, ovseni, rženi, graham,…), kvalitetna olja, tedensko ribe in ribje jedi, brezmesno kosilo, stročnice, žitarice. Kolikor nam dopušča zakonodaja izkoriščamo nabavo lokalnih živil. Otroci imajo na razpolago vodo in sadje. Pri toplotni obdelavi se v večini poslužujemo zdravih načinov priprave hrane (dušenje, kuhanje, pečenje in občasno ocvrto v konvektomatu).

Imamo vzpostavljen notranji nadzor nad živil in postopki priprave od nabave do zaužitja (HACCP).

Hrano pripravljamo v centralni kuhinji v šoli, od koder se le-ta transportira v razdelilno kuhinjo našega vrtca in dveh dislociranih enot..

Tedenski jedilniki, na katerem so označeni tudi alergeni,  so na oglasnih deskah pred vsako igralnico ter na spletni strani vrtca.

Dietno prehrano nudimo otrokom z zdravstveno indikacijo. Starši dostavijo ustrezno zdravniško potrdilo osebnega zdravnika – pediatra ali specialista alergologa vzgojiteljici, ki ga obnovijo enkrat letno. Po pogovoru z vodjo prehrane in izpolnitvijo internega vprašalnika se dietna prehrana skrbno načrtuje,  tako, da se otrok počuti čim manj drugačnega od sovrstnikov. Pri alergiji na določeno živilo je dieta z izključitvijo znanega alergena najpomembnejši način zdravljenja. Starši pa redno obveščajte o spremembah zdravstvenega stanja otroka v zvezi z dieto. Vsakodnevni zapis za posamezne dietne obroke vodi kuharica dietetičarka. Zapisi se nahajajo v centralni kuhinji. Odsotnost otroka z dieto pa starši sporočite zjutraj v kuhinjo na telefonsko številko 051 626 862.

Praznovanje rojstnega dne otroka v vrtcu – trudimo se, da ta dan za otroka naredimo nekaj lepega in nepozabnega. Strogo pa odsvetujemo prinašanje hrane v vrtec, saj predstavlja večje tveganje za zastrupitve, neuravnoteženost obrokov, socialne razlike med otroki, spodbuja neješčnost in izbirčnost.

 Wanda Mantelj Brkopec, vodja prehrane

Koledar dogodkov

junij 2024
P T S Č P S N
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Prihajajoči dogodki

  • No Events

Arhivi

Iz galerije

img_0407
Dostopnost