Vpis v vrtec

V vrtec lahko starši oz. otrokovi skrbniki vpišejo svojega otroka na podlagi prijave skozi celo šolsko leto. Obrazec za vpis dobijo v vrtcu ali na spodnji povezavi. Če je vpisanih več otrok, kot je prostih mest, o sprejemu odloča komisija za sprejem otrok. Staršem je potrebno predložiti potrdilo o zdravstvenem stanju otroka.

Obrazec lahko natisnete tudi na tej povezavi.

Novi pravilnik za vpis otrok v vrtec.

Vstop otroka v vrtec je pomemben korak iz varnega naročja družine v svet. Ob prvem zapuščanju domačega okolja se otrok srečuje z ločevanjem od družine, zato je pomembno, da je ta izkušnja zanj čim maj boleča in stresna. To pa lahko zagotovimo le s pomočjo staršev.

KAJ JE POMEMBNO ?

Ob vstopu v vrtec otrok običajno doživlja krizo, ki jo izraža na razločne načine. Eni glasno jokajo, drugi se zaprejo vase in odklanjajo hrano, vrstnike, vzgojitelje. Kriza se pojavi lahko takoj, ali pa malo pozneje. Da bi otroku pri tem pomagali, je najpomembnejše zaupanje, ki ga vzpostavijo tako starši kot otroci in vzgojitelji. To se začne s pogovorom med vzgojitelji in starši še predno je otrok prvič v vrtcu. Pogovorimo se o njegovih igračah, kaj ga veseli, kaj žalosti. S tem se tudi starši razbremenijo strahu, ki jih obremenjuje v času otrokovega vraščanja v vrtec. Prvi obiski naj bodo kratki, glede na počutje otroka jih podaljšujte. Slovo naj bo kratko, saj se bo ob dolgotrajnem poslavljanju težje ločil od vas. Pomembno je postopno uvajanje. Dovolite otroku, da v vrtec vzame svoj najljubši predmet, igračo, pa čeprav je že obrabljena. Nudila mu bo varnost in zaščito. Opremite se z potrpljenjem, pokažite mu, da vam pomeni vse. Tudi vzgojni kader si vzame dovolj časa za postopno uvajanje v vrtec.
Z ljubeznijo in skupnimi močmi nam bo uspelo zgraditi odnos medsebojnega zaupanja, ki je osnova sodelovanja in dobrega počutja.

Dostopnost