Petek, 17. 11. 2023, je dan Slovenskega tradicionalnega zajtrka. Letošnji slogah je KRUH ZA ZAJTRK – SUPER DAN. Z otroki smo se že nekaj dni pred zajtrkom pogovarjali o jedeh, ki jih jemo pri tem zajtrku. Večjo pozornost smo namenili spoznavanju kruha in kdo ga naredi – speče. Otroci so od doma prinesli slike jedi, ki smo jih nalepili na plakat. Opazili smo, da je več vrst kruha. Na spletu smo našli posnetek pridelave moke in tako začeli spoznavati potek priprave kruha. Ogledali smo si posnetek iz oddaje Firbcologi, kjer sta dekleti spoznavali peko kruha v pekarni. Ugotovili smo, da tudi starši doma kdaj spečejo kruh in spoznali poklic peka. Tudi sami smo se “spremenili” v peke in si naredili slano testo. Pred pripravo slanega testa smo spoznavali teksturo moke in soli. Ob rokovanju s slanim testom smo urili fino motoriko in senzoriko. Oblikovali smo “kruhke” in jih dali na razstavo pred igralnico. Spoznali smo tudi deklamacijo Pridi sem mojster pek, ki smo jo priredili po pesmi iz Pametnega kužka.

Utrinki v galeriji.

 

Zapisala Janja Fink

 

 

Deklamacija:

PRIDI SEM MOJSTER PEK

(povzeto po pesmi iz Pametnega kužka)

PRIDI SEM, PRIDI SEM MOJSTER PEK.

SPECI KRUHEK ZA DOBER TEK.

ZAVIJ GA, POTRESI, OZNAČI Z BE,

POLOŽI V PEČICO ZAME IN ZATE.

Dostopnost